Cresterea preturilor la alimente, chiriile majorate, facturile mai mari la utilitati, la care se mai adauga si cheltuielile specifice studentiei ii determina pe tot mai multi tineri sa isi doreasca sa se angajeze din timpul studiilor. Bursele si ajutorul parintilor nu mai acopera nevoile studentilor, avand in vedere ca traiul s-a scumpit, asa ca tinerii aleg sa munceasca pentru a-si putea permite sa-si continue studiile. Un sondaj realizat de plaftorma de recrutare online BestJobs in aceasta toamna arata ca 80% dintre studentii din Romania intentioneaza sa se angajeze pe timpul studiilor.
Traiul studentilor s-a scumpit
Fie ca au ales sa locuiasca in camine sau in chirie, studentii au resimt din plin criza din 2022. In campusurile studentesti taxele au fost majorate, iar cei care au ales sa imparta chiria unei garsoniere sau a unui apartament cu alti colegi, scot la randul lor mai multi bani din buzunare. Pe langa chirie si facturile de iarna ii sperie de tineri, iar daca adaugam costurile cu hrana si cartile pentru facultate, totalul depaseste lejer un salariu minim pe economie. Cei care au avut norocul sa prinda un loc la buget, au scapat de o cheltuiala, insa pentru cei admisi pe locurile cu taxa, misiunea este si mai dificila.
Pentru a face fata, unii aleg sa renunte la micile placeri, la petreceri si iesiri in oras, altii iau in calcul renuntarea la vicii. Insa majoritatea opteaza in 2022 pentru un job care sa le asigure un venit stabil. Potrivit sondajului amintit, 79,4% intenționează să se angajeze în timpul studiilor, iar dintre aceștia, 46% doresc să se angajeze în domeniul pe care îl studiază.
Unde se pot angaja studentii si pe ce salarii?
Desi viseaza la un loc de munca in domeniul pentru care se pregatesc la facultate, putini reusesc sa se angajeze din prima incercare la jobul mult dorit. Lipsa de experienta este cea care isi spune cuvantul. Sansele de a obtine un job fara experienta si in primul an de studii sunt mai mici, asa ca tinerii fac si compromisuri.
Potrivit aceluiasi sondaj, domeniile in care sunt angajati cei mai multi studenti sunt: HoReCa (30%) cu salariu mediu 480 euro; Customer Service (30%) cu un salariu mediu de 650 euro; Retail (18%), cu un venit mediu de 570 de euro; Productie si Logistica (14%) cu un venit de 565 de euro in medie; Marketing si Publicitate (7%) cu un salariu mediu de 600 de euro.
Sectoarele mai putin receptive pentru angajarea studentilor sunt contabilitate, inginerie, juridic sau IT. Aceste domenii implica o responsabilitate mult mai mare si necesita cunostinte temeinice.