Skip to content

Media 2 – stiri si PR

Știrile la îndemâna ta, la un click distanță!

  • Acasa
  • Auto
  • Business
  • Comunicate de presa
  • Home&Deco
  • Industrie
  • Lifestyle
  • Marketing
  • Sanatate
  • Social
  • Sport
  • Stiri
  • Recomandari
  • Tech
  • Travel
  • Contact
  • Toggle search form
  • Romania din inima… Parisului: A fost inaugurata PIATA „GEORGE ENESCU” Stiri
  • EVENIMENT DE COLECTIE: Simpozionul „NATURA si OMUL”, ajuns la editia XXXIII Stiri
  • Ministrul Educatiei da aigurari: „toate unitatile de invatamant vor avea fondurile necesare pentru plata facturilor la utilitati” Stiri
  • Activități fizice pentru copil: cum îl încurajezi să se bucure de acestea? Sanatate
  • Cu cine si… ce anume a discutat Clotilde Armand la Strasbourg? Stiri
  • Importanța conținutului de calitate în strategia ta de marketing digital: Cum să atragi și să convertești clienți prin advertoriale SEO Ce sunt advertorialele SEO și cum pot fi utilizate în strategia ta de marketing digital? Comunicate de presa
  • LA MULTI ANI, Scoala „Ioan Grigorescu” Ploiesti! Stiri
  • EXCLUSIV! Drag de dragul dumneaei: Cum sa nu iubesti, cum sa nu pui la inima asa mestera, asa om??? Stiri

ANCHETA „SALVATI COPIII”: 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de baza ale copiilor, pentru 98% dintre ele, cheltuielile sunt mai mari, fata de anul trecut

Posted on 21/11/2022 By media2.ro

[ad_1]

*        95% dintre familiile cu copii, beneficiari ai programelor Salvați Copiii România, se află în situația de a nu putea acoperi nevoi de bază, pe fondul crizei socio-economice;

*        Jumătate dintre gospodării încearcă să facă economii la utilități și alimente, aspect care riscă să afecteze bunăstarea copiilor;

*        Pentru 98% dintre gospodării, cheltuielile s-au majorat, față de toamna anului trecut;

*        Peste o treime din eșantion este reprezentată de gospodării care se văd nevoite să reducă mai mult de 5 categorii de cheltuieli relevante pentru nivelul de trai.

*        Cele mai multe familii, 53%, își îndreaptă speranța către actorii non-statali (ong-uri, biserică), în timp ce doar 16% dintre răspunsurile primite indică speranța că autorităților vor iniția măsuri de sprijin menite să ajute familiile să depășească dificultățile resimțite în această perioadă.

          Potrivit datelor oficiale Eurostat,  în 2021, 1.508.000 de copii din România (41,5%) se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială. De Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, Organizația Salvați Copiii România recomandă autorităților să identifice și să implementeze de urgență măsuri prin care să se asigure că impactul crizei economice nu va fi decontat de copiii care deja se confruntă cu anumiți factori de vulnerabilitate.

SEMNAL DE ALARMĂ: Majoritatea covârșitoare (95%) a familiilor vulnerabile se află în situația de a nu putea acoperi nevoi de bază, cum ar fi medicamente sau consultații medicale pentru o problemă de sănătate a copilului, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, facturile cu utilitățile locuinței (curent electric, gaze, telefonie, internet), cheltuieli legate strict de educația copiilor (transportul copiilor între casă și școală, rechizite, manuale), pe fondul crizei socio-economice. Datele anchetei realizate de Salvați Copiii România arată că 96% dintre aceste familii au indicat printre sursele de venit transferurile sociale (alocații, indemnizații, burse și ajutoare sociale); pentru mai mult de 1 din 10 gospodării (12%) aceste beneficii reprezintă unica sursă de venit. De Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, Organizația Salvați Copiii România recomandă autorităților să identifice și să implementeze de urgență măsuri prin care să se asigure că impactul crizei economice nu va fi decontat de copiii care deja se confruntă cu anumiți factori de vulnerabilitate: 41,5% dintre copiii din România, adică 1,5 milioane de copii, sunt afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și nevoile biologice ale copilului și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate.

***DATELE ANCHETEI „Impactul crizei economice asupra familiilor”

Ancheta realizată de Salvați Copiii România în perioada 21 – 31 octombrie 2022, în rândul familiilor beneficiare ale programelor organizației (peste o treime dintre gospodăriile cuprinse în eșantion (38%) au 3 sau mai mulți copii, 8 % având 5 sau mai mulți copii) mai relevă că:

•        19% dintre gospodării primesc sume de bani de la rudele care muncesc în străinătate, iar pentru 5% aceste sume reprezintă unicul venit al familiei (exceptând transferurile sociale). pentru 98% dintre gospodării, cheltuielile s-au majorat.

•        Peste o treime din gospodării (34%) se bazează (și) pe venituri din munca ocazională, iar pentru aproape o cincime din eșantion (18%) aceste venituri sunt unica sursă de bani a familiei (exceptând transferurile sociale). Mai mult decât atât, 14% din gospodării se bazează doar pe munca ocazională a unui singur membru al familiei.

În ceea ce privește pensiile, ele se numără printre sursele de venit ale 18% dintre gospodării, pentru 4% reprezentând sursă unică (exceptând celelalte transferuri sociale), iar în cazul a 3% o singură pensie reprezintă unicul venit al familiei.

•        Jumătate dintre gospodării încearcă să facă economii la utilități și alimente, aspect care riscă să afecteze bunăstarea copiilor. În același timp, este îngrijorător să observăm că, în contextul socioeconomic actual, și cheltuielile legate de educație și sănătate copiilor sunt diminuate în multe familii pentru a face față valului de scumpiri. În ceea ce privește alte cheltuieli pe care familiile le reduc sau la care renunță, cel mai frecvent indicate sunt vacanțele/activitățile de timp liber și renovarea locuinței.

•        În ceea ce privește evoluția veniturilor familiei față de toamna anului trecut (”În comparație cu anul trecut (toamna 2021), în perioada aceasta (toamna 2022), cum sunt veniturile familiei dumneavoastră?”), 2 din 5 gospodării (40%) spun că au venituri mai mici, pentru un procent similar (41%) veniturile sunt la fel, în timp ce doar 18% dintre familiile din eșantion se bucură de venituri majorate.

•        Doar 5% dintre gospodăriile vulnerabile nu se află în situația de a nu putea răspunde unor categorii de nevoi esențiale – medicamente sau consultații medicale pentru o problemă de sănătate a copilului/copiilor, alimente sau alte bunuri de strictă necesitate pentru copii, achitarea facturilor cu utilitățile locuinței (curent electric, gaze, telefonie, internet) , cheltuieli legate strict de educația copiilor (transportul copiilor între casă și școală, rechizite, manuale), cheltuieli legate de implicarea copiilor în activități extrașcolare și oferirea de cărți, jocuri sau jucării, îmbrăcăminte/încălțăminte adecvate pentru copii și îmbrăcăminte/încălțăminte adecvate pentru adulții din familie.

•        La întrebarea privind evoluția cheltuielilor familiei (”În comparație cu anul trecut (toamna 2021), cum s-au modificat cheltuielile familiei dumneavoastră din luna aceasta (toamna 2022)?”) doar 15 dintre familiile din eșantion (2%) au menționat că nivelul acestor cheltuieli nu ar fi crescut. În schimb, pentru 98% dintre gospodării, cheltuielile s-au majorat.

Analizând răspunsurile la întrebările privind categoriile de cheltuieli care s-au majorat, observăm că cele mai multe gospodării sunt nevoite să cheltuiască mai mult pentru utilități și alimente, urmate de sănătate (medicamente și controale medicale) și educație (transport spre și dinspre școală, rechizite și manuale).

•        Pentru a putea face față acestor creșteri semnificative ale costurilor, cele mai multe dintre gospodăriile cuprinse în analiză (92%) se văd nevoite să facă economii semnificative, reducând în mod intenționat cheltuielile familiei pentru bunuri și servicii.

Analizând categoriile de cheltuieli pe care familiile le-au redus pentru a face față acestui context, observăm că îmbrăcămintea și încălțămintea pentru adulți reprezintă prima categorie ca incidență, urmată de îmbrăcămintea pentru copii. De asemenea, jumătate dintre gospodării încearcă să facă economii la utilități și alimente, aspect care riscă să afecteze bunăstarea copiilor. În același timp, este îngrijorător să observăm că, în contextul socioeconomic actual, și cheltuielile legate de educație și sănătate copiilor sunt diminuate în multe familii pentru a face față valului de scumpiri. În ceea ce privește alte cheltuieli pe care familiile le reduc sau la care renunță, cel mai frecvent indicate sunt vacanțele/activitățile de timp liber și renovarea locuinței.

Îngrijorător este și numărul categoriilor de cheltuieli pe care familiile se văd nevoite să le reducă. În acest sens, observăm că peste o treime din eșantion este reprezentată de gospodării care se văd nevoite să reducă mai mult de 5 categorii de cheltuieli relevante pentru nivelul de trai.

•        În ceea ce privește speranța de a primi sprijin pentru depășirea efectelor crizei economice, cele mai multe familii își îndreaptă speranța către actorii non-statali (ong-uri, biserică), în timp ce doar 16% dintre răspunsurile primite indică speranța că autorităților vor iniția măsuri de sprijin menite să ajute familiile să depășească dificultățile resimțite în această perioadă.

CONTEXT

Potrivit datelor oficiale, copiii români sunt cei mai expuși din Europa riscului de sărăcie sau excluziune socială: țara noastră se afla, în 2021, pe primul loc în topul făcut de Oficiul European de Statistică. 

•        La nivelul anului 2021, 1 din 10 familii din România nu își permitea să mențină locuința încălzită în mod adecvat. Procentul a înregistrat o ușoară creștere față de anul 2020 (cu 0.1pp). În schimb, familiile cu 3 sau mai mulți copii sunt semnificativ  mai vulnerabile din acest punct de vedere (13,3% fiind în situația de a nu-și permite o încălzire adecvată a locuinței), iar situația familiilor monoparentale este cu adevărat dramatică, aproape un sfert dintre ele (23%) confruntându-se cu această imposibilitate. În rândul familiilor monoparentale, evoluția acestui indicator este una care necesită urgent atenția și intervenția autorităților, în condițiile în care pragul atins în anul 2019 era de 9,6%, iar diferențele de la un an la altul au reprezentat aproape o dublare (de la 9.6 in 2019 la 18.2 în 2020 și 23% în 2021).

•        Potrivit datelor oficiale Eurostat, în 2021, 1.508.000 de copii din România (41,5%) se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială.

•        Accesul nediscriminatoriu la servicii medicale: Potrivit unui raport al Salvați Copiii România din luna aprilie 2020, 23% dintre părinți se aflau în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, în vreme ce 15% spuneau că nu au acces la servicii medicale pentru copii.

foto: Facebook, ziare.com

Articolul ANCHETA „SALVATI COPIII”: 95% dintre familiile vulnerabile nu pot acoperi nevoile de baza ale copiilor, pentru 98% dintre ele, cheltuielile sunt mai mari, fata de anul trecut apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link

Stiri Tags:acoperi, ale, Ancheta, anul, baza, cheltuielile, COPIII, copiilor, dintre, ele, familiile, fata, mai, Mari, nevoile, pentru, pot, SALVATI, sunt, trecut, vulnerabile

Navigare în articole

Previous Post: Zooming Christmas invita ploiestenii la o adevarata sarbatoare muzicala!
Next Post: ULTIMA ORA: Punctul de pensie creste cu 12,5%! Cine a facut anuntul?

Related Posts

  • Spectacol de legenda la Teatrul National de Opereta si Musical „Ion Dacian” Stiri
  • Aflati acum: Care este noua conducere a UPG Stiri
  • Pustani inarmati cu cutit au vandalizat foisoarele din parcul „Nichita Stanescu” din centrul Ploiestilor! Trei dintre ei au fost retinuti” Stiri
  • INDONESIAN SCENT la Sala Dalles Un spectacol cu muzica, dans si spiritualitate din insula Sulawesi Stiri
  • Ministerul Finantelor informeaza: Romanii pot investi in titlurile de stat TEZAUR cu dobanzi de pana la 8,10% pe an  Stiri
  • Romania participa la Studiul International privind Procesul de Predare-Invatare pentru profesori si directori de scoli. Asteptam… efectul! Stiri

Categorii

  • Auto
  • Business
  • Comunicate de presa
  • Home&Deco
  • Industrie
  • Lifestyle
  • Marketing
  • Recomandari
  • Sanatate
  • Social
  • Sport
  • Stiri
  • Tech
  • Travel

JANTE ALIAJ - Preturi Reduse acum pe Vadrexim.ro!

Cursuri de prim ajutor

Pret Bitcoin

antena24

  • Optimizarea SEO și Importanța Ei pentru Afacerea Ta
  • Știi care este importanța folosirii cartușelor calitative  pentru imprimantă?
  • Factorii care influențează cursul valutar
  • 3 beneficii ale unui credit auto
  • Panterele ACS LIFEGAMES: Luptă și Progres la U15 Feminin
  • UAP Prahova solicita de urgenta mai multe lucruri noului operator de termie. Printre ele se afla contractele cu asociatiile, iar facturile sa nu fie cumulate pe doua luni! Stiri
  • Premieră în România: prima universitate care oferă studenților beneficii personalizate Stiri
  • Continua investitiile prin care se schimba „fata” Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov! Stiri
  • Iti deschizi un magazin? Iata ce echipamente iti sunt de folos pentru o activitate profitabila! Business
  • Programul complet al fazei grupelor Cupei Romaniei la fotbal Stiri
  • Institutia Prefectului- gazda unei intalniri dintre autoritatile judetene, reprezentanti ai mediului privat si cei ai principalilor operatori de telecomunicatii din Prahova Stiri
  • Holcim România, sub o nouă identitate vizuală, adoptă un model integrat de decarbonizare și lansează ECOPlanet PLUS, ciment cu 30% mai puține emisii de CO2 Stiri
  • Daruri muzicale va vor impodobi „bradul” sufletului- Concert Extraodinar de Craciun al Filarmonicii Stiri

Copyright © 2023 Media 2 – stiri si PR.

Powered by PressBook News WordPress theme

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ