Risipa alimentară este un fenomen destul de comun. Poate gătim prea mult într-o zi, poate nu mai avem poftă de anumite alimente sau poate nu știm să fim organizați în bucătărie. Toate pot fi motive pentru care zilnic se aruncă foarte multe alimente bune de consum la gunoi. Pe termen lung nu este deloc o acțiune sustenabilă, așa că ar trebui să reducem la minim acest tip de risipă dacă ne dorim să avem parte de un viitor mai bun. Iar dacă pare greu să te folosești de toate alimentele, există niște soluții simple și eficiente care te pot ajuta să faci acest lucru chiar la tine în bucătărie.
Sfaturi eficiente pentru evitarea risipei alimentare:
Planifică-ți mesele
Un pas important care te poate ajuta să nu mai faci risipă alimentară este să-ți planifici mesele. Iar prin planificare nu mă refer doar la stabilirea felurilor de mâncare pe care urmează să le consumi, ci și la calcularea cantităților din fiecare aliment de care ai nevoie pentru a le prepara. Dacă faci asta, vei cumpăra și vei prepara exact porțiile de care ai nevoie și pe care le vei consuma conform planului tău alimentar. Acest pas este unul bun și pentru persoanele care vor să adopte un stil de viață mai sănătos, având posibilitatea să-și calculeze macronutrienții pentru fiecare masă.
Apelează la servicii de livrare acasă
Asta poate fi o soluție bună de a salva risipa de alimente. De ce? Pentru că de multe ori poate nu ai timp de cumpărături, iar coșul tău va fi destul de haotic și plin de alimente alese impulsiv. Așa dacă apelezi la livrarea alimentelor la domiciliu, poți face o listă de produse de care ai cu adevărat nevoie, care să-ți fie aduse direct acasă. Tot ce trebuie să faci este să te uiți pe „rafturile” digitale ale magazinelor și să vezi de ce ai nevoie. Auchan.ro este unul din magazinele care livrează acasă: găsești aici lapte proaspăt, ouă, produse de panificație, fructe și legume sau orice ai tu nevoie pentru a-ți aproviziona bucătăria.
Fii creativ cu resturile rămase
Un alt lucru pe care-l poți face este să fii creativ cu resturile de mâncare, fie că vorbim de cele deja preparate, fie că vorbim de cele rămase de la prepararea unui fel de mâncare. Dacă ai niște pâine care nu mai este atât de proaspătă încearcă variante noi de a introduce acest aliment în mesele ce urmează: poți face pâine prăjită sau chiar un french toast delicios. Dacă ai niște resturi de pui la cuptor, poți încerca să faci o lipie cu pui și alte legume. Ideea e să găsești variante noi de a integra resturile în mesele pe care le vei avea următoarele zile.
Acestea sunt doar câteva din variantele de care te poți folosi să eviți risipa alimentară și să redistribui alimentele rămase pentru a nu le arunca. Desigur că nu toate variantele se potrivesc pe stilul de viață al tuturor, așa că e important să alegi ce ți se potrivește ție și consideri că poți aplica pe termen lung când vine vorba de planurile tale alimentare.
Sursă foto: unsplash.com