Deșeurile periculoase nu se referă doar la substanțele pe bază de chimicale puternice, ci și la resturi, precum bateriile uzate, becuri fluorescente, pesticide și erbicide, cerneală de imprimantă sau deșeuri de spray cu aerosol.
Industriile care generează deșeuri periculoase variază de la cele medicale, la agricultură și până la domeniul construcțiilor.
Iată care sunt cele mai des întâlnite deșeuri periculoase și cum poți să le gestionezi când ai o afacere dintr-o industrie specifică:
- Chimicale folosite pentru producerea produselor de agricultură
În agricultură se folosesc adesea erbicide și pesticide pentru a evita dăunătorii să ajungă la culturile de plante, dar și pentru a evita bolile care amenință recoltele în fiecare sezon.
De asemenea, în cazul fermelor de animale, există și riscul de a folosi instrumente medicale pentru tratarea acestora sau medicamente, care trebuie ulterior aruncate și colectate în siguranță.
Alege un serviciu specializat în colectarea de deșeurilor periculoase, în funcție de industria în care activezi și asigură-te că nu poluezi mediul sau că nu pui în pericol sănătatea publică. Poți intra pe greenglobal.ro pentru a afla mai multe detalii.
- Obiecte și substanțe produse de industria medicală
În industria medicală există mai multe tipuri de deșeuri periculoase care pot polua grav mediul înconjurător. Deșeurile medicale pot fi generate de instituții precum laboratoarele, farmaciile, clinicile medicale de diverse tipuri sau spitalele.
Deșeurile periculoase medicale pot include ace, medicamente expirate sau nefolosite, deșeuri biologice sau substanțe infecțioase.
- Aparatură defectă din domeniul industriilor producătoare
Industriile producătoare se referă la computere, televizoare, laptopuri și toate celelalte aparate electronice. Acestea conțin substanțe chimice periculoase care trebuie reciclate în condiții speciale. Atât materialele folosite pentru crearea aparaturii, cât și componentele defecte sau nefolosite sunt considerate deșeuri periculoase și trebuie să fie colectate separat față de cele obișnuite.
De aceea, dacă deții o companie de IT sau chiar un birou în care se lucrează cu laptopuri și imprimante, asigură-te că fiecare deșeu este colectat conform normelor în vigoare. La acest capitol intră chiar și bateriile, care conțin substanțe toxice pentru mediu, precum mercurul.
- Reziduuri generate de industria construcțiilor
În construcții, deșeurile periculoase sunt cele sub formă de reziduuri din materialele de construcții, echipamente sau substanțe precum vopseaua. De asemenea, în cazul mașinăriilor folosite pe șantiere există și deșeuri sub formă de baterii sau acumulatori și deșeuri electronice.
Toți cei responsabili de businessurile care folosesc elemente de construcții sau creează reziduuri în urma unor demolări sunt obligați să se ocupe de adunarea deșeurilor și aruncarea acestora în condiții sigure. Chiar și atunci când îți modernizezi biroul și demarezi un proces de renovare, trebuie să iei în considerare colectarea deșeurilor periculoase.
- Piese și substanțe generate de industria auto
Industria auto este una dintre cele care generează o cantitate însemnată de deșeuri periculoase, atât sub formă de componente, cât și de substanțe periculoase. Indiferent că este vorba despre ateliere mecanice auto, reprezentanțe auto sau fabrici, toate acestea au obligația de a apela la serviciile de colectare a deșeurilor periculoase.
Deșeurile existente sunt și cele sub formă de lichide, precum cel pentru curățarea parbrizului, antigel sau ulei de motor.
Deșeurile periculoase sunt o amenințare atât pentru mediu, cât și pentru oameni, din cauza toxicității înalte a substanțelor din care sunt realizate. Toate industriile și afacerile trebuie să urmeze prevederile legale cu privire la colectarea în siguranță a acestora.
Sursa foto: pexels.com