Trauma poate avea un impact semnificativ asupra vieții unui copil, întrucât îi afectează reglarea emoțională și poate duce la sentimente intense de frică, anxietate sau furie. Aceștia se pot lupta cu schimbări de dispoziție, iritabilitate și izbucniri emoționale, pot avea probleme de comportament și se pot angaja în comportamente riscante sau distructive ca modalitate de a face față emoțiilor lor. De asemenea, este afectată și sănătatea lor fizică, trauma ducând la tulburări de somn, dureri de cap și multe altele. În plus, pot fi mai sensibili la boli și pot avea un sistem imunitar slăbit. Vrei să descoperi care sunt traumele pe care le poate dobândi un copil și modurile prin care pot părinții să le prevină? Citește acest articol!
Iată patru exemple de traume pe care le pot experimenta copiii, împreună cu modalități prin care părinții pot contribui la prevenirea lor:
1. Bullying
Primul tip de traumă, din ce în ce mai întâlnit în zilele noastre, este bullying-ul. Copiii pot fi victime ale hărțuirii la școală sau în contexte sociale, ceea ce poate provoca traume emoționale. Totuși, părinții pot contribui la prevenirea bullying-ului învățându-i pe cei mici să fie amabili și respectuoși cu ceilalți, să modeleze relații sănătoase și să-și apere micuțul dacă suspectează că este hărțuit.
2. Neglijarea
Copiii care suferă de neglijare acasă pot dezvolta atât traume emoționale, cât și fizice. Uneori, părinții se pot pierde în ceea ce înseamnă viața profesională încât copilul poate fi neglijat fără să-și dea seama. Însă, dacă te afli în situația respectivă și ai realizat că ai făcut acest lucru, poți apela la ajutor profesional pentru a deveni, din nou, o familie unită. Așadar, există posibilitatea de terapie de familie la Centrul de Psihoterapie Psihanalitică pentru a vă rezolva împreună problemele. Pentru ca vindecarea micuțului să fie una mai ușoară, este esențial să cauți ajutor profesionist cât mai repede posibil.
3. Martor la violență
În unele cazuri, copiii care sunt martori la violență fie în casa lor, fie în comunitatea în care trăiesc, pot suferi traume emoționale. Însă, părinții au posibilitatea de a contribui la prevenirea expunerii la violență prin crearea unui mediu cât mai sigur și stabil, prin monitorizarea consumului de media și prin căutarea de ajutor profesional în cazul în care copilul lor a asistat la un act de violență.
4. Dezastre naturale
Un alt tip de traumă cu care se pot confrunta copiii sunt dezastrele naturale, cum ar fi uraganele, cutremurele sau inundațiile, în urma pierderii locuinței, a comunității sau a celor dragi. Deși sunt imposibil de controlat, părinții pot totuși să contribuie la prevenirea traumelor provocate de dezastrele naturale prin crearea unui plan de urgență împreună cu familia lor, prin comunicarea lui cu cei mici și, bineînțeles, în cazul producerii unui dezastru, prin oferirea de ajutor în ceea ce privește procesarea emoțiilor pe care le au. Părinții pot ajuta, de asemenea, prin voluntariat sau prin donații la eforturile de ajutorare în caz de dezastru pentru a sprijini comunitățile afectate.
În concluzie, este important de reținut faptul că impactul traumelor asupra vieții unui copil poate varia în funcție de gravitatea ei, de vârsta și stadiul de dezvoltare al micuțului, dar și de sprijinul de care beneficiază. Cu toate acestea, toți copiii care au suferit o traumă este bine să aibă parte de ajutor profesional, cu scopul de a procesa emoțiile pe care le au și să dezvolte mecanisme sănătoase de adaptare.
Sursa foto: pexels.com