Drojdia uscata este o forma de drojdie proaspata care a fost deshidratata si prelucrata pentru a elimina o parte cat mai mare din umiditate si pentru a o transforma in granule mici.
Aceasta poate fi de mai multe tipuri, drojdie uscata activa sau instant, principala diferenta este ca cea activa trebuie activata inainte de folosire, in timp ce drojdia instant este adaugata in acelasi timp cu ingredientele uscate.
Brutarii folosesc drojdie uscata, deoarece este un ingredient esential pentru a face paine, aluat de pizza, produse de patiserie si chiar si de cofetarie.
Acest tip de agent de crestere este preferat de catre brutari pentru perioada de valabilitate mai mare fata de cea a drojdiei proaspete. Insa, daca nu este depozitata corect, proprietatiile acesteia scad, la final rezultand produse de o calitate inferioara.
Iata cateva sfaturi despre cum sa pastrezi pachetele cu drojdie uscata pentru o prospetime maxima!
Pastreaza drojdia intr-un recipient etans
Odata ce ai desigilat pachetul, daca nu folosesti toata drojdia, atunci restul trebuie transferat intr-un recipient ce se poate inchide etans pentru a preveni patrunderea aerului, a umezelii si a bacteriilor.
Pastreaza drojdia intr-un loc racoros si uscat
Drojdia uscata trebuie pastrata intr-un loc ferit de caldura, de lumina directa a razelor de soare, cu o umiditate a aerului cat mai mica. Temperatura ideala de pastrare este cuprinsa in intervalul 0-10°C.
Asadar, tine drojdia cat mai departe de sursele de caldura, cum sunt cuptoarele sau caloriferele.
Evita congelarea sau refrigerarea
Contrat asteptarilor, depozitarea pachetului de drojdie uscata in frigider sau congelator nu este recomandata. De ce?
Deoarece, chiar daca temperatura scazuta este potrivita pentru a pastra proprietatile drojdiei, umiditatea din sistemele de racire poate fi absorbita, la fel ca si mirosul alimentelor depozitate, ceea ce poate afecta semnificativ textura si aroma produselor tale.
Ai pastrat corespunzator pachetul de drojdie si totusi drojdia nu este buna? Continua sa citesti si descopera cateva din cele mai des intalnite cauze!
Verifica data de expirare
Inainte de a cumpara produsul, verifica intotdeauna data de expirare de pe ambalaj, deoarece si cele mai bune conditii de depozitare nu vor reusi sa pastreze calitatea acestui agent de crestere.
Asigura-te ca alegi intotdeauna drojdie uscata cu o perioada de valabilitate cat mai lunga, astfel incat sa o poti depozita cat de mult timp ai nevoie si sa continue sa ofere cele mai bune rezultate.
Folosesti cantitatea potrivita
Cantitatea de drojide folosita are si ea un rol important. Prea putina drojdie nu va putea produce suficient dioxid de carbon pentru a face aluatul sa creasca, ceea ce va duce la un produs cu miez dens, greu.
Prea multa drojdie poate face aluatul sa creasca prea mult si sa se prabuseasca.
Urmeaza intotdeauna instructiunile retetei si masoara cu precizie inainte de a o adauga in faina.
Testeaza drojdia
Daca nu esti 100% sigur ca folosesti o drojdie buna, testeaz-o! Chiar si drojdia instant poate fi testata. Dizolva o cantitate mica de drojdie intr-un bol cu apa calda, putin zahar si niste faina si asteapta 5-10 minute. Daca la suprafata nu s-a format o spuma, inseamna ca drojdia nu mai poate fi folosita, pentru ca nu va produce rezultatele asteptate.
Cu acesti pasi simpli poti fi sigur ca aluaturile tale vor fi mereu cele mai bune.
Alege o drojdie cu durata lunga de valabilitate cum este cea de la Lesaffre. Nu te multumi cu rezultate mediocre – obtine cele mai bune aluaturi cu drojdie folosind produsele Lesaffre!