Tot mai multi antreprenori din Romania, in special cei aflati la inceput de drum, dar si cei care au atins un anumit prag si vor sa isi extinda businessul, apeleaza la un mentor. Mentoratul a inceput sa castige teren in ultimii ani, ca urmare a nevoii identificate de antreprenori de a atinge performanta, pastrand totodata echilibrul intre sectoarele personal si profesional. Mentorii te ajuta sa te dezvolti, sa depasesti anumite provocari profesionale si sa construiesti o strategie a afacerii, pe termen lung.
Cum alegi mentorul potrivit?
Este pasul cel mai important. Pentru ca lucrurile sa functioneze, relatia dintre antreprenor si mentor trebuie sa fie una onesta, bazata pe principii si valori comune, comunicare si incredere. Este indicat sa alegi o persoana specializata pe domeniul afacerii tale, cu experienta si recunoastere, cu rezultate concrete si o viziune pe termen lung. Mentorul iti va impartasi din cunostintele sale si va interveni cu suport si orientare, atunci cand vei intampina piedici profesionale.
Atentie! O greseala pe care o fac multi antreprenori este sa creada ca mentorul va prelua fraiele afacerii lor. Deciziile importante, strategia si obiectivele apartin antreprenorului. Mentorul doar il ghideaza si il ajuta pe antreprenor sa identifice obstacolele si sa-si valorifice potentialul.
Cand ai nevoie de un mentor?
Atat la inceput de drum, cat si intr-un moment de stagnare a afacerii, interventia unui mentor este importanta. Pentru tinerii fara experienta, care pornesc pe calea antreprenoriatului, know how-ul unui mentor actioneaza ca un ghid. Ai o viziune, ai curajul de a investi in ideea ta, dar pentru a atinge performanta iti trebuie si componenta “experienta”. Un mentor s-a lovit deja de barierele pe care tu abia acum le intalnesti, are o expertiza, capacitatea de analiza si cel mai important – vede totul obiectiv, din afara. In timp ce un antreprenor la inceput de drum este focusat pe castig, mentorul are rol de a-l ghida spre o strategie pe termen lung.
Interventia unui mentor este recomandata si intr-un moment de stagnare a afacerii. Antreprenorul a avut curajul, a investit, a obtinut rezultate, dar apare un platou. Asta nu inseamna neaparat ca businessul nu mai este unul bun sau ca se indreapta spre faliment, ci doar nu mai creste, nu se mai dezvolta. In aceasta situatie, mentorul are rolul de a-l ajuta pe antreprenor sa gandeasca o noua strategie, sa-l scoata din zona de confort, sa il ajute sa inteleaga ca este importanta delegarea sarcinilor, o abordare inovativa, ajustarea obiectivelor.
Care sunt avantajele colaborarii cu un mentor?
Un mentor bun si o relatie sanatoasa mentor-antreprenor, are numeroase beneficii:
-mentorul ofera indrumare si sustinere
-ofera un feedback in cunostinta de cauza si bazat pe obiectivitate
-reprezinta un reper in dezvoltarea afacerii antreprenorului
-joaca rol de accelerator al anumitor idei/strategii
Care sunt cele mai frecvente probleme intampinate de antreprenori pentru care este necesara interventia mentorului?
-nivel crescut de stres/oboseala/epuizare
-“monopolizarea” deciziilor
– teama de schimbare/ evolutie
-lipsa unui brand
-asteptari nerealiste
-probleme legate de managementul echipei/evaluarea angajatilor/comunicarea interna.