Carcinomul bazocelular este cea mai frecventa si cea mai putin grava forma de cancer de piele – atata timp cat este tratat.
Ce este carcinomul bazocelular?
Carcinomul bazocelular, cunoscut si sub denumirea de epiteliom bazocelular, apare atunci cand intr-una dintre celulele bazale ale pielii se dezvolta o mutatie. Celulele bazale se gasesc in partea inferioara a epidermei (cel mai exterior strat al pielii). Acestea produc celule noi ale pielii, pe masura ce celulele vechi de la suprafata mor.
Expunerea la soare este principala cauza a daunelor ce duc la aparitia carcinomului bazocelular. Prin urmare, aproape toate tumorile de acest tip apar pe partile corpului care sunt expuse in mod frecvent la radiatiile ultraviolete.
Care sunt cauzele carcinomului bazocelular?
Dupa cum am mentionat deja, principala cauza a aparitiei epiteliomului bazocelular este expunerea la soare pe termen lung, fara a folosi protectie solara. De asemenea, chiar daca nu te expui la soare in mod frecvent, daca o faci in orele in care radiatiile ultraviolete sunt foarte periculoase si te alegi cu arsuri pe piele, risti sa dezvolti carcinom bazocelular.
In unele cazuri, tumorile de acest tip sunt rezultatul daunelor provocate de lucruri precum arsuri, cicatrici, infectii sau tatuaje.
Cine prezinta risc ridicat de a dezvolta carcinom bazocelular?
De regula, epiteliomul bazocelular apare la persoanele care:
- sunt in varsta;
- au pielea deschisa la culoare, care se arde usor;
- traiesc intr-un climat insorit;
- petrec mult timp in aer liber fara a folosi protectie solara;
- au avut in trecut carcinom bazocelular sau un alt tip de cancer de piele;
- iau medicamente care le afecteaza sistemul imunitar.
Unde apar carcinoamele bazocelulare?
Aproape toate tumorile de acest tip se dezvolta pe partile corpului care sunt afectate cel mai mult de soare, cum ar fi fata, gatul, urechile, umerii si spatele. In cazuri rare, acestea pot aparea pe parti ale corpului care sunt de obicei protejate de soare.
Simptomele carcinomului bazocelular
Carcinomul bazocelular are aspectul unei leziuni ce se dezvolta incet, nu se vindeca de la sine, formeaza cruste si uneori sangereaza. Pentru ca aceste cruste ce apar pe suprafata leziunii creeaza falsa impresie de refacere, multi pacienti care se confrunta cu carcinom bazocelular ajung mai tarziu la medic, ceea ce ingreuneaza procesul real de vindecare.
Exista mai multe subtipuri de carcinom bazocelular, fiecare avand simptome specifice:
- carcinom bazocelular nodular – are aspectul unei bobite sidefate si se gaseste la nivelul pielii. De obicei, are culoarea pielii. Rareori, are o nuanta maro sau neagra. Daca nu este tratat, duce la ulceratii care sangereaza;
- carcinom bazocelular superficial – arata ca o pata de culoare deschisa, de la roz la maro. Partea din mijloc este de obicei mai deschisa la culoare;
- carcinom bazocelular infiltrativ – este asemenea unui placard, ca o pata cu solzi si cu margini perlate;
- carcinom bazocelular pigmentat – seamana mult cu o alunita;
- epiteliom sclerodermiform sau morfeiform – la inceput, arata ca o cicatrice, apoi se dezvolta precum cel superficial, dar mult mai agresiv;
- ulcus rodens – are aspectul unei rani cu ulceratie in mijloc.
Cum se trateaza carcinomul bazocelular?
Tratamentul carcinomului bazocelular depinde de subtipul, dimensiunea si locatia acestuia, dar si de alti factori, cum ar fi preferintele pacientului.
Printre optiuni se numara:
- indepartarea chirurgicala a carcinomului (cea mai frecventa metoda de tratament);
- radioterapia;
- terapia fotodinamica;
- tratamentul cu imunoterapeutice locale;
- tratamentul cu chimioterapeutic local;
- chimioterapia sistemica.
Poti gasi cele mai bune tratamente pentru carcinomul bazocelular in clinica Vitta Clinic din Timisoara.