Ești student într-un oraș mare și te lovești de probleme precum faptul că prețurile sunt mai mari decât în localitatea ta natală, ori că mâncarea este mai scumpă decât credeai atunci când mâncai cu familia la masă? Deși aceste injecții ale realității sunt dureroase, ele maturizează studenții și îi învață să se descurce cu puțin până ajung să își câștige singuri “pâinea”. Totuși, în cadrul multor facultăți solicitările academice sunt atât de frecvente și dificile încât un job nu are unde să își facă loc în programul studenților. Acești studenți rămân cu singura soluție de a strânge din dinți până își finalizează studiile și pot lucra, de preferat, în domeniul de competență. Acest articol aduce trei sfaturi pentru cum să economisești bani atunci când ești student.
Trei sfaturi pentru studenții ce vor să economisească
1. Este ABSOLUT NECESAR să îți faci abonamentul acela pentru transport în comun. Da, costă câteva zeci de lei, dar pentru 1 – 3 luni vei avea transportul asigurat, iar asta îți poate economisi foarte mulți bani, în special dacă locuiești departe de clădirea facultății unde studiezi.
2. Majoritatea universităților din România solicită trimiterea proiectelor, lucrărilor de licență și dizertațiilor în format online sau pe hârtie tipărită (deci nu mai pot fi scrise proiecte de mână). Astfel, o formă sau alta de calculator sau laptop este necesară pentru scrierea proiectelor. De asemenea, facultățile care au cursuri ce necesită cercetare nu mai au formate care să permită studenților să facă research-ul exclusiv fizic, din cărți, ci solicită research bazat pe studii curente, găsite pe platforme precum Google Scholar. Ideea principală e că nu mai poți să te descurci fără calculator. Aceasta e una dintre problemele ce se rezolvă relativ ușor, fiindcă interlink.ro vine cu oferte la calculatoare second hand online la diverse prețuri. Acestea nu mai au performanța din zilele lor bune, însă sunt perfecte pentru research online și scriere de proiecte.
3. Chiar dacă mâncarea comandată nu cere nicio altă resursă din partea ta în afară de cele financiare, acele resurse financiare se pot rări foarte rapid folosind aplicațiile de livrare prea des. Având în vedere că studenții au reduceri la cantinele facultăților sau universităților lor dacă prezintă carnetul de student, plimbarea până la cantină nu mai sună o idee atât de proastă. Pentru a mânca la cantină deseori trebuie să faci destul de mulți pași și mai ales trebuie să aștepți la o coadă ce poate fi formată din zeci de oameni. De asemenea, până nu ajungi în fața vitrinei cu mâncare nu ai niciun habar despre ce se servește în acea zi. Totuși, aceste dezavantaje trebuie cântărite de fiecare, având în vedere resursele financiare disponibile.
În final, e important de reliefat faptul că aceste sfaturi se poate să nu fie viabile în anumite orașe ori pentru studenții români din alte țări care citesc acest articol.
Sursa foto: pexels.com